Skip to main content

In de wereld van cybersecurity is het essentieel om uw gegevens te beschermen. Traditioneel vertrouwen organisaties op VPN (Virtual Private Network). Technologische ontwikkelingen hebben gezorgd voor een geavanceerd alternatief dat de voordelen van VPN combineert met een modernere vorm van beveiliging. In dit artikel vertellen we meer over de mogelijkheden van deze benadering en laten we zien waarom het de moeite waard is om over te stappen naar ZTNA (Zero Trust Network Access).

Wat is ZTNA?

ZTNA kan het best worden omschreven als dé opvolger van VPN. Deze manier van netwerkbeveiliging gaat verder dan de traditionele VPN-oplossingen die we gewend zijn. In plaats van te vertrouwen op de gedachte dat uw medewerkers van een bekend netwerk gebruik maken (zoals bij VPN), volgt deze benadering het ‘Zero Trust’-principe. Dit betekent dat elke medewerker, waar men zich ook bevindt, standaard als ‘niet-vertrouwd’ wordt beschouwd totdat hun identiteit is geverifieerd en toegang is verleend tot specifieke bronnen.

VPN: Verbinding tot het netwerk
ZTNA: Alleen toegang waar nodig

Voordelen van ‘Zero-Trust’

  • Verhoog uw beveiliging: Met deze methode wordt elk verzoek voor toegang tot het netwerk zorgvuldig gecontroleerd en geauthentiseerd. Alleen geautoriseerde medewerkers kunnen toegang krijgen tot gevoelige gegevens, waardoor ongeoorloofde toegang wordt geminimaliseerd;
  • Verhoog uw flexibiliteit: Faciliteer werknemers in de mogelijkheid om een veilige verbinding te maken, ongeacht hun locatie. Dit is vooral handig voor organisaties die werken vanuit meerdere locaties of vaak onderweg zijn;
  • Eenvoudige Implementatie: In vergelijking tot vaak ingewikkelde VPN-configuraties is deze methode gemakkelijker te implementeren en te beheren. Dit scheelt kostbare tijd;
  • Maximaliseer de IT-ervaring voor uw medewerkers: Zorg voor een optimale en snelle gebruikerservaring zonder de vertragingen die soms voorkomen bij VPN-verbindingen;
  • Verbeter de toegang tot uw IT-systemen: In tegenstelling tot VPN regelt u de toegang tot specifieke bronnen, applicaties en data tot in detail. Dit verbetert de algehele ICT-beveiliging.

VPN vs ZTNA (in eenvoudige taal)

Stelt u zich voor dat het internet een groot winkelcentrum is, vol met verschillende winkels. Een VPN (Virtual Private Network) is als een afgeschermde ruimte binnen dit winkelcentrum.
Met een VPN betreedt u een eigen, afgeschermde ruimte, in het winkelcentrum. Deze ruimte is beveiligd en alleen u heeft de sleutel. In deze ruimte kunt u veilig winkelen zonder dat anderen in het winkelcentrum kunnen zien wat u doet.

Aan de andere kant hebben we ZTNA (Zero Trust Network Access), wat lijkt op strenge beveiligingscontroles aan de ingang van het winkelcentrum. Voordat u überhaupt het winkelcentrum mag betreden en toegang krijgt tot de verschillende winkels, moet u door een grondige identiteits- en beveiligingscontrole. Bij ieder winkelbezoek, dient u zichzelf te identificeren en aan te tonen dat u geautoriseerd bent om die specifieke locatie(s) te bezoeken. Het belangrijkste verschil is dat een VPN een afgeschermde ruimte biedt om veilig te winkelen, terwijl ZTNA zorgt voor een strikte toegangscontrole bij de ingang van iedere winkel, steeds weer opnieuw.

Samengevat biedt deze benadering een veilige en gebruiksvriendelijke oplossing voor online toegang tot uw IT-systemen. Neem contact met ons op en laat u informeren over de mogelijkheden om ICT-infrastructuur nog beter te beveiligen. En dit op een manier waarop uw medewerkers eenvoudiger en efficiënter kunnen werken, vanaf iedere locatie.

Overstappen naar ZTNA?

Neem contact op met onze specialisten!