Skip to main content

10 tips voor veilige wachtwoorden

Wist u dat 80% van de beveiligingslekken wordt veroorzaakt door zwakke, hergebruikte en gestolen wachtwoorden? Om maar een voorbeeld te noemen: De grote hack bij de Gemeente Hof van Twente werd veroorzaakt door het gebruik van een te eenvoudig wachtwoord, namelijk: ‘Welkom2020’. En de laatste jaren is ‘123456’ nog steeds aanvoerder in de lijst van de 25 meest gebruikte wachtwoorden. Dat kan en moet anders.

Slechte wachtwoorden vormen een ernstig veiligheidsrisico. Als u bedrijfsmatige en persoonlijke informatie wilt beveiligen is het aanmaken van veilige wachtwoorden de eerste stap. Een goede wachtwoordgenerator helpt u hierbij. We zetten 10 tips voor veilige wachtwoorden voor u op een rij:

1. Maak altijd gebruik van unieke wachtwoorden

Gebruik altijd een uniek wachtwoord voor ieder account dat u aanmaakt. Als u wachtwoorden hergebruikt, loopt u namelijk een groot risico: zodra een website te maken krijgt met een beveiligingsprobleem, kunnen hackers heel eenvoudig proberen om in te breken op andere websites, met dezelfde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.

2. Let op met persoonlijke informatie

Gebruik geen persoonlijke informatie in uw wachtwoord. Namen, verjaardagen en adressen zijn niet alleen gemakkelijk te onthouden voor u, maar ook gemakkelijk te raden voor hackers. Gebruik deze informatie daarom nooit in uw wachtwoorden.

3. Gebruik sterke wachtwoorden

Maak sterke wachtwoorden met minimaal 12 tekens. Combineer letters met cijfers en speciale tekens. Sommige mensen geven de voorkeur aan wachtwoorden van 14 tot 20 tekens.

4. Gebruik een herkenbaar hoofdwachtwoord

Als u een hoofdwachtwoord maakt, dat u moet kunnen onthouden, probeer dan om een voor u herkenbare zin of tekst te gebruiken. Voeg willekeurige karakters toe, maar vervang deze niet door eenvoudig te ontcijferen patronen.

5. Maak gebruik van een wachtwoordmanager

Gebruik een wachtwoordmanager om uw wachtwoorden op te slaan. Veel verschillende en complexe wachtwoorden zijn onmogelijk te onthouden.

6. Gebruik geen zwakke wachtwoorden

Vermijd zwakke, veel gebruikte wachtwoorden zoals asd123, wachtwoord1, Zomer2022 of Temp!. Sterke wachtwoorden zijn: S&2x4S12nLS1*, JANa@sx3l2&s$, 49915w5$oYmH.

7. Kies goede beveiligingsvragen

Vermijd het gebruik van persoonlijke informatie voor uw beveiligingsvragen. Veel van deze informatie, zoals de straat waarin u bent opgegroeid of de meisjesnaam van uw moeder, is eenvoudig te vinden voor hackers. Hackers gebruiken deze informatie vervolgens om toegang te krijgen tot uw accounts.

8. Vermijd soortgelijke wachtwoorden

Vermijd het gebruik van soortgelijke wachtwoorden, waarin alleen een enkel woord of teken afwijkt. Hiermee verzwakt u tegelijkertijd de beveiliging van meerdere accounts.

9. Wijzig wachtwoorden regelmatig

Wijzig uw wachtwoorden indien nodig, bijvoorbeeld als u een wachtwoord met iemand heeft gedeeld, nadat een website is gehackt, of als het meer dan een jaar geleden is dat u een wachtwoord gewijzigd heeft.

10. Deel geen wachtwoorden

Deel uw wachtwoorden nooit per e-mail of sms met anderen. Een veilige manier om toegang tot accounts te delen kan vaak ook met een wachtwoordmanager. U kunt dan een verborgen wachtwoord delen en de toegang ook weer intrekken als dat nodig is.

Samengevat

Met een goede wachtwoordmanager vergeet u nooit meer een wachtwoord. Maak wachtwoorden aan en vul ze automatisch in tijdens het browsen en zorg dat u veilig en eenvoudig kunt aanmelden bij uw accounts. Als u ergens een nieuw account aanmaakt, koppel dit dan direct in aan uw wachtwoordmanager. De meeste wachtwoordmanagers is werken goed in uw webbrowser en op uw mobiele telefoon. Wilt u meer weten over het gebruik van een wachtwoordmanager of wilt u deze aanschaffen en door ons laten installeren? We helpen u graag verder.

Onze wachtwoordmanager gebruiken?

Neem contact op met onze specialisten!