Skip to main content

“Het grote voordeel van de vernieuwde omgeving met Sophos-producten is dat het allemaal een stuk veiliger en sneller is en dat Aragorn het eenvoudig op afstand kan beheren”

Roland den OtterICT Manager

CycloMedia Technology maakt op een systematische en grootschalige manier panoramafoto’s waarmee het bedrijf de openbare ruimte nauwgezet in kaart brengt. Dat betekent dat de organisatie te maken heeft met enorme bestanden die een forse opslagcapaciteit en bandbreedte vragen. Klanten krijgen toegang tot de beelden via de Azurecloud van Microsoft. Hoewel CycloMedia niet veel te maken heeft met privacygevoelige gegevens, wil het bedrijf goed beschermd zijn van aanvallen van buitenaf. De Sophos UTM biedt een geavanceerde firewall met voldoende capaciteit om de enorme upload van bestanden aan te kunnen.

Business challenge

CycloMedia Technology is al ruim 30 jaar gespecialiseerd in het systematisch en grootschalig in beeld brengen van de openbare ruimte. Dit doet het bedrijf met hoogwaardige 360 graden straat- en luchtfoto’s met GIS-nauwkeurigheid. Dagelijks worden grote gebieden fotografisch en geometrisch correct vastgelegd en in een database opgeslagen. Klanten kunnen die database via internet op ieder moment en met elk apparaat benaderen. Bij CycloMedia werken ruim 130 mensen, verdeeld over drie wereldwijde locaties. Ongeveer een derde van het personeelsbestand werkt in het Zaltbommel op de afdeling Research & Development. CycloMedia heeft ook vestigingen in Duitsland en de Verenigde Staten. Op dit moment gebruikt het bedrijf 2 petabyte aan opslag in de Azure-omgeving en 1,3 petabyte in eigen huis. Jaarlijks groeit die opslag met ongeveer 800 terabyte.

De oorsprong van CycloMedia Technology ligt dertig jaar geleden in een project van de TU Delft waarbij landmeetkunde werd geautomatiseerd door een aantal studenten. Het bedrijf was zijn tijd ver vooruit, want hoewel er een technisch werkend model werd gemaakt, was de markt er nog niet klaar voor. Organisaties wilden er nog niet aan om landmetingen van achter een beeldscherm uit te voeren, maar hielden vast aan metingen in het veld. Het bedrijf ontwikkelde zich verder en kwam met een fish-eye camera en opnamevoertuig waarmee het in Nederland opnames maakte. In 1994 werden er experimenten met het Kadaster in Amsterdam en Rotterdam gestart. Vanaf 2009 worden er jaarlijks straatfoto’s van heel Nederland gemaakt en vier jaar later werd de dienstverlening uitgebreid naar delen van de VS en Duitsland. Klanten kunnen op hun beeldscherm de werkelijke situatie zien, waardoor er minder buitenbezoeken nodig zijn, wat tijdwinst oplevert. Het grote verschil met Google’s Streetview is dat er op de beelden van CycloMedia ook daadwerkelijk accurate metingen kunnen worden uitgevoerd, door de nauwkeurige opnamepositie van de apparatuur. In tegenstelling tot Streetview zorgt CycloMedia met jaarlijkse updates dat de beelden actueel te blijven. Daarnaast worden alle openbare wegen in het gebied ingewonnen voor een complete dataset, tot aan de kleinste landweg. Op dit moment gebruikt CycloMedia de zelf ontwikkelde HD generatie digitale opnameapparatuur

Enorme opslagcapaciteit

CycloMedia was een aantal jaren geleden op zoek naar een moderne firewall waarmee ze het netwerkverkeer konden controleren en die voldoende capaciteit bood. “We werkten destijds met een softwarematige firewall”, vertelt Roland den Otter, ICT-manager bij CycloMedia Technology. “Die was minder geavanceerd en vooral gericht op het louter dichtzetten van poorten, waar de data niet werd gecontroleerd. Ook de capaciteit was een bottleneck.” Zo’n 35 tot 40 mensen op de R&D-afdeling in Zaltbommel maken alle software die het bedrijf gebruikt, zelf. Van de software die in de auto’s zit om beelden vast te leggen tot de systemen die nodig zijn om de ruwe data te verwerken tot panoramabeelden. In hun eigen datacenter staan nu 1,3 petabyte aan opgeslagen data en op het Azureplatform staat nog eens 2 petabyte. “Je kunt je voorstellen dat er enorme bestanden over ons netwerk gaan”, zegt Den Otter. “En dat wordt steeds meer. Waar we momenteel op een toename van 800 TB per jaar zitten, groeit dat met de ontwikkeling van de camera’s. Technische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe geavanceerdere camerageneraties met weer meer pixels.”

Beveiliging is enorm verbeterd met Sophos

Hoewel het bedrijf weinig met privacygevoelige informatie werkt, en klanten niet rechtstreeks op het CycloMedia-netwerk werken, wil het wel graag goed beschermd zijn tegen aanvallen van buitenaf. “We willen geen hackers op ons netwerk. Op het Azure-platform zijn we grotendeels beschermd door wat Microsoft aan security biedt, maar voor ons eigen datacenter en netwerk staat er dit jaar een groot security-traject op stapel om te kijken waar er verbeteringen mogelijk zijn”, legt Den Otter uit. De situatie is in elk geval al een stuk verbeterd vergeleken met de tijd van de softwarematige firewall. “We werken nu met een UTM van Sophos en dat bevalt goed.” Vooral de filtering van data en mail waren belangrijke vereisten voor een nieuwe firewall. “Bovendien wilden we het systeem centraal kunnen beheren en uit kunnen breiden naar andere vestigingen.” Op advies van ICT-partner Aragorn ICT Dienstverlening werd er gekozen voor een Sophos-oplossing. “Wij zijn al 18 jaar solution partner van Sophos waarvan al ruim 4 jaar Platinum solution partner, dat maakt ons een van de weinige partners die de producten van Sophos door en door kennen en weten hoe betrouwbaar en veilig ze zijn”, zegt Jos Verberkmoes, Business Development manager bij Aragorn.

Ook Wireless omgeving en Endpoint security

In eerste instantie werd er een UTM 320 geplaatst, maar die werd na twee jaar vervangen door een UTM SG330, die een hogere verwerkingscapaciteit heeft. “De eerste UTM werd na een tijdje de bottleneck qua capaciteit, dus we hebben hem ingeruild voor een zwaardere en die voldoet ruimschoots. Daar zijn we erg tevreden mee”, zegt Den Otter. Aragorn verving eveneens de Wireless omgeving bij CycloMedia en koppelde die aan de UTM. “Ook de vestiging in Duitsland is inmiddels gekoppeld, die heeft een lichtere variant van de UTM staan. Beide UTM’s staan met elkaar in verbinding via een VPN-tunnel. Het is een soort extensie op ons netwerk.” Verberkmoes: “Op dit moment staan er zo’n acht van de meest snelle access points van Sophos, de 55C, in het pand. Daarmee kan CycloMedia medewerkers wireless toegang geven tot het netwerk en gasten via vouchers toegang geven tot een afgeschermde omgeving. Doordat de access points vanuit de firewall worden beheerd, functioneert de Sophos UTM ook als een Managed Wireless LAN Controller waardoor policies snel en eenvoudig worden uitgerold. Het beheer doet CycloMedia grotendeels zelf, voor specifieke zaken bieden wij ondersteuning.”

Wensen en eisen voor de toekomst

Op het moment dat ook de Endpoint security vervangen moest worden, was de keuze snel gemaakt. “We kregen van Aragorn het advies om dat vanuit één managementconsole te doen en de oplossing van Sophos werkt inderdaad prima”, zegt Den Otter. Hoewel hij veel zaken zelf doet, vaart hij graag op de adviezen van zijn ICT-partner. “Het is een club waarmee ik direct kan communiceren en die altijd klaarstaan op het moment dat er problemen zijn. Ze denken mee in oplossingen, en leveren handjes waar nodig. Erg prettig.” Het grote voordeel van de vernieuwde omgeving met Sophos-producten is dat het allemaal een stuk veiliger en sneller is en dat Aragorn het eenvoudig op afstand kan beheren. Den Otter is erg tevreden over de Sophos-oplossingen: “De functionaliteit die we nodig hebben, zit erin. Het werk goed en de ondersteuning is prima.” Het wachten is nu op de uitkomsten van de security scan die dit jaar plaats gaat vinden. “We zien het afgelopen jaar een toename van ransomware-achtige aanvallen. Daar willen we ook op gaan beveiligen. Ook wat betreft data upload gaan we opschalen en mogelijk wordt ook het kantoor in de VS als uitbreiding toegevoegd op de UTM”, zegt Den Otter. Genoeg werk aan de winkel.