Praktijkschool Helmond

psh

‘Aragorn en Sophos zijn belangrijke componenten van mijn team’

Praktijkschool Helmond is een school voor kinderen tussen de leeftijden 12 en 19 met een verstandelijke beperking gebaseerd in Helmond, Nederland. De school beheert een IT netwerk van meer dan 70 werkplekken en meer dan 250 gebruikersaccounts.

Technologische oplossing

Om aan al deze vereisten te voldoen, wendde Praktijkschool Helmond zich tot Aragorn BV, een Nederlands IT consultancy bedrijf dat de school al ruim 10 jaar ondersteunt op gebied van IT vraagstukken. Als enige Sophos Platinum Solution partner in het Zuiden van Nederland en een trouwe aanhanger van Sophos’ technologie, raadde Aragorn Sophos netwerk – en endpointbeveiliging aan bij Praktijkschool Helmond.

Samen met Aragorn heeft Verhees Sophos UTM en de Sophos Complete Security Suite geïmplementeerd – en combineert daarmee endpoint, data, e-mail, Web, server en mobile beveiliging in een enkele licentie. Daarnaast heeft de school ook diverse Sophos AP30 WiFi access points (AP’s) ingezet om het draadloze netwerk van de school van een krachtige beveiliging te voorzien. “We hebben nu zes wifi-kanalen – een voor studenten, leraren, gasten, een kerk binnen de school, een eerste hulp dienst, en een muziekclub – en de access points maken het voor ons mogelijk iedere AP te beheren met zijn eigen beveiligingsregels,” voegt Verhees toe. “Ieder kanaal kan een zwakke schakel zijn binnen onze security keten, maar de access points bieden ons de betrouwbaarheid en gemoedsrust dat ons netwerk volledig is beveiligd.”

In de drie jaar sinds de implementatie van Sophos UTM bij Praktijkschool Helmond, heeft de school geen enkele malware aanval ondervonden en is er geen sprake meer van spam binnen het netwerk. Verhees geeft aan dat het systeem volledig betrouwbaar is en eenvoudig te beheren. Dat is voor hem erg belangrijk gezien hij de
enige IT verantwoordelijke is binnen de school. Op de vraag hoe hij de komende jaren ziet ontwikkelen, geeft
Verhees aan dat hij de security infrastructuur van Sophos verder uit zal bouwen om zo mee te kunnen met de groei van de school. Dat moet ook omdat het gebruik van internet en mobiele apparaten onder studenten alleen
maar toeneemt.

Uitdaging

Als IT manager van Praktijkschool Helmond is Paul Verhees verantwoordelijk voor de beveiliging van het netwerk – wat ook betekent dat hij erop toeziet dat accounts van studenten en binnen de faculteit worden beschermd tegen spam en malware aanvallen. Toen de behoeften van de school te uitgebreid werden voor de mogelijkheden van de vorige firewall oplossing, gebaseerd op Windows 2003, ging Verhees op zoek naar een upgrade. “Onze vorige firewall was niet makkelijk te beheren, en bood ons geen uitgebreide beveiliging. Het liet teveel spam toe tot ons netwerk, en het kon ons jammer genoeg niet beschermen tegen verschillende botnet aanvallen. Het kostte ons ook veel tijd en moeite om dit allemaal ongedaan te maken,” legt hij uit. “We kwamen tot de conclusie dat we behoefte hadden aan een krachtige, betrouwbare en uitgebreide oplossing, die ook makkelijk is in beheer.”

Praktijkschool Helmond liep ook tegen een vaak voorkomend probleem voor basisscholen aan; de nood om de studenten te beveiligen tegen malafide of ongepaste websites en phishing e-mails en ook het beveiligen van het netwerk tegen malware die binnen kan komen via de online activiteiten van studenten. Gezien iedere student een eigen e-mailaccount van school heeft, werd deze uitdaging almaar meer ingewikkeld gezien een toenemend
aantal studenten hun eigen mobiele apparaten meenam naar school en daarmee inlogden op het netwerk. “Een krachtige web en spam filtering mogelijkheid is voor ons cruciaal geworden, waaronder de mogelijkheid de toegang tot ongepaste sites voor studenten te ontzeggen,” voegt Verhees toe.

Een security partnership voor de lange termijn

Praktijkschool Helmond is een decennium geleden begonnen aan de samenwerking met Aragorn met de installatie van het eerste netwerk van de school. Vandaag is die partnership van cruciaal belang voor Verhees. Met het hoofdkantoor in Eindhoven, voorziet Aragorn in uitgebreide IT consultancy en biedt het help desk ondersteuning aan organisaties en bedrijven (tot en met 500 werkplekken) met een specialisatie in Windows omgevingen.

“Aragorn en Sophos zijn belangrijke componenten van mijn team, en ik weet dat zij die extra stappen kunnen en zullen zetten om mij van oplossingen te voorzien die wij naar de toekomst toe nodig hebben om onze studenten, faculteit en netwerk continue te beveiligen.”

PAUL VERHEES
IT manager, Praktijkschool Helmond

“Endpoint, netwerk en server security is een grote en groeiende focus voor ons bedrijf en wij staan bekend voor
onze kunde om oplossingen te ontwikkelen die voldoen aan de unieke behoeften van onze klanten, of dat nu security in de cloud of on-premise systemen zijn binnen een meer traditionele omgeving als die van Praktijkschool Helmond,” vertelt Nico Jansen, CEO bij Aragorn. “Samen met Sophos zijn we in staat onszelf te positioneren als experts binnen de IT security markt. Wij delen de filosofie van Sophos dat beveiliging meer inhoudt dan enkel het leveren van antivirus licenties. Het vraagt een uitgebreide aanpak van de uitdagingen waar organisaties iedere dag mee te maken hebben.”

Verhees voegt daar nog aan toe; “Vanaf het begin heeft Aragorn ons niet alleen een sterk advies geboden over de
beste oplossingen voor onze omgeving, maar ook 100% betrouwbare support. Ze hebben aangetoond in staat
te zijn schaalbare oplossingen te bieden die aan onze behoeften voldoen terwijl onze school blijft groeien, wat
bijvoorbeeld inhoudt dat we zullen overstappen naar cloud security wanneer dat nodig wordt. Aragorn en Sophos zijn belangrijke componenten van mijn team, en ik weet dat zij die extra stappen kunnen en zullen zetten om mij van oplossingen te voorzien die wij naar de toekomst toe nodig hebben om onze studenten, faculteit en netwerk continue te beveiligen.”

“Met Sophos en Aragorn zijn we overgeschakeld van een gedateerde oplossing naar een uitgebreide, alles-in-een beveiligingsplatform wat 100% effectief is,” concludeert Verhees. “De producten zijn opmerkelijk eenvoudig te installeren en te gebruiken. We hebben de Sophos UTM zelfs in een dag geinstalleerd en geactiveerd met de hulp van Aragorn.”

PAUL VERHEES – IT manager, Praktijkschool Helmond