Bata Industrials

bata_sophos

Bata Industrials, in de Benelux marktleider op het gebied van industriële schoenen, was op zoek naar een gebruiksvriendelijke beveiligingsoplossing die meer grip zou bieden op de veiligheid van het netwerk. Sophos UTM bleek aan alle eisen te voldoen.

Bata Industrials maakt deel uit van de Bata Shoe Organisation, de grootste schoenenfabrikant ter wereld en is marktleider in de Benelux op het gebied van industriële schoenen. Bata Industrials heeft productievestigingen over de hele wereld. In het Nederlandse Best zit het hoofdkantoor, waar ruim 130 medewerkers werken. Jaarlijks ontwikkelt en verkoopt Bata Industrials in Best meer dan 1.000.000 paar veiligheidsschoenen en 700.000 paar sokken. Bata Industrials heeft een vooruitstrevende afdeling Research & Development en beschikt over gecertificeerde testruimtes.

“We hebben overzicht
en het vertrouwen
dat alles naar behoren
werkt.”

Jan van den Munckhof
ICT-manager

Business challenge

In het verleden maakte Bata Industrials gebruik van een ander antiviruspakket, maar dat voldeed niet meer. “We hebben een jaar lang een nieuw pakket gebruikt, maar dat was in het beheer niet gebruiksvriendelijk, dus hebben we verder gekeken”, vertelt Jan van den Munckhof, ICT-manager bij Bata Industrials. “We hadden ook een firewall die lastig in het beheer was en het internetverkeer was onbeveiligd. Dat ging in het verleden via een proxy server, maar dat ging gepaard met behoorlijk wat beperkingen. Geen ideale situatie.” De ICT-afdeling had te weinig grip op de veiligheid van het netwerk en miste het overzicht als zich problemen voordeden. In het verleden had Jan van den Munckhof al eens kennis gemaakt met ICT-dienstverlener Aragorn. “Zij bleken vlak bij ons in de buurt te zitten, maar we kenden ze niet. Uit die eerste kennismaking is niet direct wat voort gevloeid, maar toen ze een keer een demo van UTM van Sophos hadden, hebben ze ons uitgenodigd.” Die proactieve benadering wierp zijn vruchten af, want Bata Industrials was direct gecharmeerd van de oplossing. “Het is een heel complete oplossing en de beheersvriendelijkheid sprak ons aan.”

Gebruiksvriendelijk in beheer

De samenwerking met Aragorn kende een ietwat stroeve start, maar dat werd nadien ruimschoots goedgemaakt. Van den Munckhof: “De implementatie van de UTM verliep minder vlot dan gepland, waarschijnlijk door een incompatibiliteit tussen de switch en de
software-oplossing. De mensen van Aragorn hebben zich erin vast gebeten en hebben een nieuwe switch geplaatst, waarna de implementatie zonder verdere problemen verliep.” De service die Aragorn na de plaatsing van UTM bood, is volgens Van den Munckhof
het vermelden waard. “Ze werken met korte lijnen en bieden snelle oplossingen. Dat bevalt me wel.

De voordelen van UTM zijn evident, volgens Van den Munckhof. Voornamelijk het beheersaspect. Het is makkelijk om een gebruiker toegang te geven via een VPN. Sophos heeft active directory-integratie, waardoor we in dezelfde omgeving waar we alle rechten voor gebruikers regelen, ook kunnen instellen of iemand VPN tot zijn beschikking heeft.” Daarnaast is hij te spreken over het Guest Wireless Network dat UTM biedt. Zo is Wi-Fi ingeregeld met kaartjes met unieke codes voor gasten en is dat gastennetwerk gescheiden van het bedrijfsnetwerk. “Ook de endpoint security wordt vanuit UTM geregeld. Al het beheer is in één interface ondergebracht, het is one stop shopping.”

Inzicht en overzicht

De oude situatie kostte Bata Industrials niet significant meer tijd wat betreft onderhoud, het was alleen niet overzichtelijk en stabiel. “De nieuwe situatie heeft ons rust gebracht. We hebben overzicht en het vertrouwen dat alles goed werkt.”

UTM biedt rapportagemogelijkheden die inzicht geven in het netwerk, een functionaliteit die Bata Industrials nu nog niet structureel gebruikt, maar in de toekomst wel wil gaan gebruiken. “In de oude situatie kwam het voor dat we door onze internetprovider werden benaderd met de mededeling dat in ons netwerk een pc was die waarschijnlijk was besmet met een virus, maar het was bijna niet mogelijk om te pin pointen waar het probleem zat. Met UTM kunnen we precies zien waar problemen en besmettingen zitten.” Voor een bedrijf dat veiligheidsschoenen produceert en veiligheid dus hoog in het vaandel heeft staan, is UTM van Sophos een onmisbare oplossing.

Onze partner: Aragorn

Aragorn biedt intelligente ICT-dienstverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Het bedrijf onderscheidt zich door de omvangrijke kennis van hardware, software en netwerken. Niet generiek, maar specifiek. Daarin investeren we voortdurend. Zo halen onze professionals voor u het beste uit de mogelijke oplossingen. Wij kijken verder dan alleen de vraag en adviseren u graag over de meest moderne en innovatieve technologie.

Meer informatie over Sophos vindt u op www.aragorn.nl.

“Al het beheer in één
interface”

Jan van den Munckhof
ICT-manager