Een nieuwe variant van het bekende Trojaans Paard ‘Dyreza’ zorgt ervoor dat u onaangenaam verrast kunt worden door een e-mail van uw klanten of leveranciers.
Deze nieuwe virus variant stuurt u in de meeste gevallen een e-mail met een ZIP-bestand in de bijlage. In dit ZIP-bestand kan een .exe bestand zitten dat eruit ziet als een PDF document. Eenmaal de executable gestart, kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

De ‘Dyreza’ trojan is oorspronkelijk een bankvirus dat al langer actief is en veelvuldig werd verspreid. De nieuwe variant duikt echter de afgelopen dagen weer vaak op.

Trojan horse

Waarom u extra alert moet zijn?

‘Dyreza’ initieert onder andere de zogenaamde ‘man-in-the-middle’ aanvallen. Op deze manier worden informatiestromen tussen twee communicerende partijen onderschept en misbruikt. Daarnaast kan de Trojan Horse uw browsersessie monitoren en screenshots van browseractiviteiten maken, met als gevolg dat uw gevoelige gegevens in handen vallen van cybercriminelen.

Wat moet u doen?

  • Informeer uw medewerkers en attendeer hen erop dat ze bewust zijn van inkomende mails, zelfs als deze afkomstig zijn van bekende relaties. Laat hen geen (verdachte) ZIP bestanden openen.
  • Wees alert op het aantal niet-afgeleverde e-mails die worden bezorgd in uw postvak IN.
  • Neem bij twijfel contact op met uw ICT-specialist: Aragorn
Share
This