Bron: KPN Zakelijk publicatie

Risico’s rondom gevoelige informatie lijken voor ondernemers vaak een ‘ver van mijn bed’-show. Toch is dit thema wel degelijk essentieel. Het gaat er tenslotte niet om hoe groot de hoeveelheid data is waarover een bedrijf beschikt, maar om hoe gevoelig die data is. Uit onderzoek van KPN en Exact onder 649 Nederlandse MKB-bedrijven blijkt dat veel Nederlandse ondernemers zich hier niet bewust van lijken te zijn, aangezien ze hun databescherming nog niet voldoende op orde hebben.

Goed wachtwoordbeheer

Elke computer- en internetgebruiker heeft regelmatig wachtwoorden nodig. Niet alleen mogen deze wachtwoorden niet te makkelijk zijn, het is ook niet raadzaam om vaak dezelfde te gebruiken. Maar hoe onthoud je ze allemaal? Dat kan met bijvoorbeeld een wachtwoordbeheer-programma. Maar het begint eigenlijk allemaal met een goed wachtwoord. Want als je gebruikers van clouddiensten voorziet van zwakke wachtwoorden dan zijn je (bedrijfs)gegevens een prooi voor kwaadwillenden. Zorg dus voor wachtwoorden die lang genoeg zijn, voldoende verschillende tekens, cijfers en kapitalen bevatten. Gewone woorden (‘w@chtw00rd’) en veelgebruikte wachtwoorden (‘12345’) zijn natuurlijk helemaal uit den boze. Lees hier meer over het creëren van sterke wachtwoorden.

Voorzichtig met Online opslag

De één deelt zijn bestanden via Dropbox, de ander via Google Drive en weer een derde gebruikt een andere dienst. Hoe houd je hierin overzicht en waar staan die data allemaal en is dat wel veilig? Veel cloud services laten je probleemloos bestanden delen binnen leden van je eigen bedrijf of werkgroep. Kwestie van een vinkje bij een naam zetten of een mailtje sturen. De informatie die je op deze manier deelt is in goede handen want blijft binnen de muren van je eigen organisatie. Let echter goed op als je documenten gaat delen buiten je eigen domein (bijvoorbeeld met een externe partij): de kans is groter dat je de controle of het beheer (uit het oog) verliest. Google geeft je overigens een waarschuwing als je van plan bent om documenten buiten je eigen domein te gaan delen via e-mail. Wel zo handig. Voor de duidelijkheid: écht bedrijfskritieke documenten vinden hun weg naar de cloud natuurlijk nooit…

Wenst u een “eigen Private Cloud Dropbox” neemt u dan contact met ons op.

Officiële apps en up-to-date software

Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels en gebruik een up-to-date internet veiligheidsprogramma met firewall en virusscanner. Zo houd je virussen, hackers en andere internetgevaren buiten de deur. En ook belangrijk: houd je computersoftware, zoals je besturingssysteem, up-to-date.

security heart
Share
This